Skip to main content

Show Pieces

I 2012 blev jeg af Den Kongelige Ballet bedt om at designe og fremstille nogle smykker til balletten La Bayadére, som foregår i Indien under den engelske kolonitid i slutningen af 1800-tallet.

Smykkerne blev over to omgange udstillet på Gammel Scene på Kongens Nytorv i København.

1. Collier af zirkoner med blomster i 14k rosa- og hvidguld, paveret med brune brillianter, samt morganit og barok ferskvandsperle.

2. Ørepynt i 14k rosa- og hvidguld, paveret med brune brillianter samt barokke ferskvandskulturperler.

3. Hårnåle i 14k rosa- og hvidguld, paveret med brune brillianter og sat med morganitter.

Unika-smykker på dansk særudstilling

Guldsmed Birgitte Munch er udvalgt blandt 35 danske og internationale guld- og sølvsmede til at forevige dyr i form af særligt fremstillede unika-smykker. Den frederikshavnske guldsmed har valgt et dyremotiv fra havet, nemlig rokken.

Udstillingen ”Naturens Juveler” er en særudstilling på Naturama, det naturhistoriske museum i Svendborg, der skal formidle dyreverdenens særegne karaktertræk gennem smykker, som måske netop bæres af mennesket for at efterligne dyrenes naturlige udsmykning. I ædelmetaller, ædelsten, smykkesten og kulturperler har kunsterne fået til opgave at indfange dyrenes egenskaber, farverigdom og vildskab.

Museet har bedt i alt 35 guld- og sølvsmede om at bidrage til udstillingen, og fra Nordjylland er guldsmed Birgitte Munch, der siden 1996 har drevet forretning i Frederikshavn, altså blevet inviteret til at deltage. Birgitte Munch har bl.a. tidligere designet smykker til Den Kongelige Ballets forestilling La Bayadère, som foregår i Indien under den engelske kolonitid i slutningen af 1800-tallet. Smykkerne blev over to gange udstillet på Gammel Scene på Kongens Nytorv i København.

Særudstillingen med dyresmykker

Bigitte Munchs bidrag til særudstillingen med dyresmykker er blevet et armbånd og en broche i guld, brillanter og rokkeskind, begge med titlen ”Stingray”, da det portrætterede dyr netop er den ældgamle og majestætiske dyreart, rokken, der er kendt for sin meget genkendelige form og bevægelsesmønster:

“Jeg arbejder meget med afsæt i det nordjyske lys, naturen, havet og stranden, og derfor har det været naturligt at arbejde med rokkeskind, der er gået op i en højere enhed, når det bliver kombineret med guld og brillanter. Målet har været at gengive rokkens helt specielle og flotte karaktertræk, dens smukke bevægelser og unikke natur, forklarer Birgitte Munch om tankerne bag designet, der er udført i tråd med hendes særlige DNA. Smykkerne er udført i 14 karat hvidguld, drysset og pavéret med 0.5 carat farveløse brillanter og 0.28 carat sorte diamanter. “Stingray” armbåndet er håndsyet rokkeskind med lås i 14 karat hvidguld og i alt 0.46 carat brillanter.”

Særudstillingen, der netop er åbnet, er skabt i samarbjede med smykkeskribent Nina Hald og guldsmed Bodil Binner, kan opleves hele året sammen med Naturamas permanente, naturhistoriske udstilling. Målet er at sætte nyt perspektiv på naturen og dyrenes liv og adfærd ved at indfange deres væsen i smykkekunsten.

Armbåndet “Koralrev" på særudstillingen fra den 12.juni 2020.

Jeg er stolt over at præsentere dette håndlavede armbånd på udstillingen”Havets Juveler” på Fjord&Bælt. Armbåndet “Koralrev” kan ses på særudstillingen fra den 12.juni 2020.

Koralrev er 14 karat satineret hvidguld formet som koraller, pavéret med 0,96 carat brillanter samt 6 koraller indfattet i 22 karat guld.

The sky is the limit - Makabre Mesterværker på Sønderborg Slot (fra 8/4-23/10 er udstillingen åben).

Beskrivelse:

Slangen der bider sig selv i halen er tegn på livet (begyndelse og slutning), genopstandelsen og det uendelige. Dobbeltringen som jeg har kreeret er et tydeligt uendelighedstegn, som kan bæres over to fingre og hovedet hviler på håndryggen. Slangen er brugt som symbol igennem mange årtusinde med reference til blandt andet kristendommen og den græske mytologi. Herudover symboliserer slangen også den lægevidenskabelige verden, som helbredelsen. Den blå farve er himlen og genopstandelsen, og de grønne øjne skal vække interessen for livet. Selvom slangen kan betragtes som noget farligt vi er bange for, så er min intention med smykket at skabe noget smukt som øjnene bliver glade at se på og samtidig en smuk dobbeltring, der er behagelig at bære.

Materialer anvendt: 

208 diamanter i alt fordelt på:
0,43 ct. Tw/vvs
3,3 ct. Turkise behandlede diamanter
0,06 ct. Grønne behandlede diamanter
Samlet vægt. 3,79 ct.